IMSP SR Orhei
home mail network
minister

Orele de lucru

 Orele de lucru:

Luni-Vineri 8:00-17:00
Sîmbătă 8:00-17:00
Duminică zi de odihnă
Telefoane de contact:
Director (373 235)218-81
Anticamera (373 235)224-48
Fax(contabilitate) (373 235)228-89
        (cancelaria) (373 235)212-54
E-Mail: srorhei@ms.md
Adresa poștală
or.Orhei, str. C. Negruzzi 85

                                                                                                                                                

  

   

                                                                                                                              

Noutăţi  Alăptarea și beneficiile ei, explicate mămicilor la Spitalul raional Orhei

Alăptarea și beneficiile ei, explicate mămicilor la Spitalul raional Orhei

Alăptarea și beneficiile ei, explicate mămicilor la Spitalul raional Orhei

Săptămâna Mondială a Alăptării a fost marcată și la Spitalul Raional Orhei, în cadrul căruia specialiștii au îndemnat și au încurajat mămicile să susțină alăptarea la sân.

Astăzi 02 august 2017,  Instituţia Medico – Sanitară Publică  Spitalul raional Orhei în colaborare cu Asociaţia pentru femei și Copii ,,Nova” cu susţinerea UNICEF Moldova au organizat evenimentul ,,Mami alăptează-mă”, care a avut loc în incinta Spitalului Raional Orhei (Centrul Perinatal).

Scopul întâlnirii cu tinerele și viitoarele mămici este de a promova alăptarea exclusivă la sân în primele 6 luni. Astfel cu ajutorul medicilor neonatologi, lăuzele și femeile gravide au aflat mai multe despre beneficiile alăptării la sân, impactul pozitiv al interacţiunii dintre mama și copil în procesul alăptării, întărirea imunităţii, reducerea semnificativă a bolilor de care ar putea suferi copilul pe viitor, alimentaţia mamei în timpul alăptării, etc.

Deschiderea evenimentului i-a revenit doamnei Elena Palanciuc, director IMSP SR Orhei,care a subliniat importanţa și beneficiile alăptării la sân.

Despre importanţa alăptării la sân, alimentaţia în perioada sarcinii și nutriţia în perioada alăptării au vorbit:

- Angela Turcan, șef secție obstetrică şi ginecologie din cadrul Centrului Perinatal Orhei;

-  Alexandru Maguliciac, medic neonatolog din cadrul Institutului Mamei și Copilului.

Specialiștii au venit cu sfaturi utile şi recomandări în ceea ce privește alăptarea la sân, despre alimentaţia mamelor care alăptează, despre medicamentele compatibile alăptării și au încurajat viitoarele mămici să mențină alăptarea chiar şi în condiţiile în care revin la locul de muncă, deoarece legislația este de partea lor. De asemenea mămicile au fost informate despre problemele care pot apărea în procesul alăptării și cum pot fi soluționate acestea.

„Este foarte important ca copilul să fie atașat la sân chiar din primele clipe”, susține Alexandru Maguliciac, neonatolog „copii alăptați la sân au o legătură mai puternică cu mama, iar studiile arată că acești copii se deosebesc și printr-un IQ mai ridicat”

Specialiștii au susținut unanim că alăptarea are numai beneficii atât pentru mamă cât și pentru copil. Iată câteva dintre ele:

·         Laptele matern este un ideal pentru alimentația sugarului în primele 6 luni de viață și conține toate elementele nutritive necesare nou-născutului;

·         Alimentația naturală este comodă, nu necesită echipamente speciale, la fel este și econom;

·         Laptele matern asigură copilului o protecție antiinfecțioasă și antialergică;

·         Stabilirea relațiilor psiho - emoționale a mamei cu copilul;

·         Refacerea mamei mai rapide după naștere;

·         Excluderea depresiei post-partum.

 Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului UNICEF-Moldova ,,Fortificarea sănătății perinatale si promovarea alăptării” implementat de Asociaţia pentru femei si Copii,, NOVA”, cu ocazia Săptămânii mondiale a alăptării la sân, marcată pe 1-7 august 2017.