IMSP SR Orhei
home mail network
minister

Orele de lucru

 Orele de lucru:

Luni-Vineri 8:00-17:00
Sîmbătă 8:00-17:00
Duminică zi de odihnă
Telefoane de contact:
Director (373 235)218-81
Anticamera (373 235)224-48
Fax(contabilitate) (373 235)228-89
        (cancelaria) (373 235)212-54
E-Mail: srorhei@ms.md
Adresa poștală
or.Orhei, str. C. Negruzzi 85

                                                                                                                                                

  

   

                                                                                                                              

Noutăţi  Asistenții medicali o forță pentru schimbare în IMSP Spitalul raional Orhei

Asistenții medicali o forță pentru schimbare în IMSP Spitalul raional Orhei

Asistenții medicali o forță pentru schimbare în IMSP Spitalul raional Orhei

Ziua de 12 Mai a devenit Ziua Internaţională a asistenţilor medicali din întreaga lume. Cu această ocazie, în incinta IMSP Spitalul raional Orhei,  a fost marcată prin diverse activități: un flashmob cu genericul „Asistenții medicali o forță pentru schimbare!!!” , acordarea diplomelor din partea Asociației de Nursing din Republica Moldova și schimbul de opinii și informații din cadrul ședinței organizate cu acest prilej. La eveniment au fost prezenţi toţi asistenţii medicali șefi ale secțiilor din cadrul instituției, Elena Palanciuc, directorul instituției care a înmânat diplome de merit asistentelor medicale prezente în sală, Raisa Duca, asistent medical principal, şi Andrei Stratulat, vice director medical.

Prin organizarea acestor acțiuni se tinde spre creșterea gradului de conștientizare, între profesia de îngrijire medicală și populație.

Tema anului 2017, stabilită de Consiliul Internațional al Asistenților Medicali, ''Asistenții medicali — vocile care conduc spre atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă'', subliniază și recunoaște importanța serviciilor oferite de asistenții medicali.

Această zi, a fost lansată în 1974, la inițiativa Consiliului Internațional al Asistenților Medicali. La nivel mondial, este aniversată și Florence Nightingale, care a deschis prima școală pentru asistenţii medicali pe lângă Spitalul ''Saint Thomas'' din Londra , realizând primul pas în pregătirea profesională și instituțională a asistenţilor medicali, care până atunci au fost considerate persoane nepregătite.

Asistenții medicali joacă un rol important  în instituțiile medicale, fiind responsabili pentru bunăstarea, siguranța și recuperarea pacienților. Asistenții medicali își însușesc o cantitate mare de cunoștințe și dispun de abilități diverse, pentru care sunt necesari mulți ani de perfecționare și dezvoltare, lucrând în acest timp în medii dificile, în care stresul extrem reprezintă doar o parte a condițiilor locurilor de muncă. Asistenţii medicali contribuie la aducerea unei noi vieți în lume, la îngrijirea neobosită a celor bolnavi și răniți.

În IMSP Spitalul raional  Orhei, asistenţii medicali constituie una din cele mai numeroase grupe profesionale în structura cadrelor medicale și este asigurat cu 95 la sută din totalul necesar în comparație cu alte instituții din țară care se confruntă cu lipsa de cadre în sistemul asistenței medicale.

 

Diana Marga, purtător de cuvânt, IMSP Spitalul raional Orhei.