IMSP SR Orhei
home mail network
minister

Orele de lucru

 Orele de lucru:

Luni-Vineri 8:00-17:00
Sîmbătă 8:00-17:00
Duminică zi de odihnă
Telefoane de contact:
Director (373 235)218-81
Anticamera (373 235)224-48
Fax(contabilitate) (373 235)228-89
        (cancelaria) (373 235)212-54
E-Mail: srorhei@ms.md
Adresa poștală
or.Orhei, str. C. Negruzzi 85

                                                                                                                                                

  

   

                                                                                                                              

Noutăţi  IMSP Spitalul raional Orhei desfășoară Săptămâna Europeană a Imunizării - „Vaccinurile funcționează”

IMSP Spitalul raional Orhei desfășoară Săptămâna Europeană a Imunizării - „Vaccinurile funcționează”

IMSP Spitalul raional Orhei desfășoară Săptămâna Europeană a Imunizării - „Vaccinurile funcționează”

 

În cadrul Săptămânei Europene a Imunizării, care are loc în perioada 24-30 aprilie, IMSP Spitalul raional Orhei se mobilizează pentru a organiza campania de informare și sensibilizare a opiniei publice privind necesitatea imunizării și lupta împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare. 

Săptămâna Europeană a Imunizării (SEI) este o  inițiativă regională condusă și coordonată de Biroul Regional OMS Europa și care beneficiază de sprijin la nivel înalt, inclusiv miniștri, ambasadori, Fondul pentru Copii al Națiunilor Unite (UNICEF) și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). La nivel regional, inițiativa are sprijinul patroanei OMS / Europa, Alteța Sa Regală Prințesa Maria a Danemarcei.

Tema campaniei SEI din acest an este „Vaccinurile funcționează” care vine să încurajeze promovarea imunizării pentru prevenirea apariţiei diferitor afecţiuni ca fiind o asigurare în  protejarea sănătăţii populaţiei pe tot parcursul vieţii.

Scopul campaniei este informarea eficientă a populației pentru conștientizarea atît a importanței cît și efectului benefic al imunizării care este una dintre cele mai de succes intervenţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi a decesului prematur.

Este important de menţionat că în Republica Moldova se procură doar vaccinuri înregistrate în modul stabilit, de la producători precalificaţi şi supravegheaţi de OMS. Administrarea vaccinurilor este asigurată în cabinete de vaccinări cu respectarea regulilor şi cerinţelor de rigoare adoptate. Persoanele sunt supuse examenului medical înainte de vaccinare şi monitorizate obligatoriu în perioada postvaccinală.

În sistemul de sănătate din țară de la implementarea primelor vaccinuri şi până în prezent au fost atinse succese remarcabile în prevenirea unor boli infecţioase, precum: hepatita virală B, poliomielita, difteria, tetanosul, tusa convulsivă, rujeola, oreionul, rubeola, etc.

Din anul 1993 nu mai au loc cazuri de poliomielită, din anul 2003 nu au mai fost cazuri indigene de difterie, în anii 2008-2011 nu au avut cazuri de rujeolă. Datorită imunizărilor s-a redus cca. de 80 ori morbiditatea prin tusea convulsivă şi oreion, şi de 40 ori hepatita virală B. În ultimii ani bolnavii decedați din cauza gripei și consecințelor ei, nu au fost vaccinați.

Începînd cu anul 2005, Săptămâna Europeană a Imunizărilor (SEI) este celebrată anual pentru a sensibiliza populația și a susține lupta împotriva bolilor prevenibile prin vaccinare.

 

Diana Marga, purtător de cuvânt, IMSP Spitalul raional Orhei